Jangan tunding jari pada orang lain kalau kau tak mampu nak faham rutin dan sistem dunia sekarang. Kadang-kadang kita kena berubah untuk perkara yang kita rasa tak mampu untuk ubah.

Backpacker ke Langkawi edisi ketiga

sambungan edisi kedua

Bangun daripada tidur aku keluar naik viva yang aku sewa pusing-pusing Langkawi, masa pusing ke airport aku jumpa tempat lepak kat sana. Best, sambil pekena laksa dan pasemboq aku jamin hangpa takkan menyesai.

Balik tu aku singgah kat satu ejen travel berdekatan chalet, aku ambik pakej island hopping satu kepala rm30. Sebenarnya mahal, sebab lepas aku ambik pakej tu aku jumpa pakej yang sama dengan harga lagi murah, rm25 sekepala. Nasihat aku atas rm30 tak payah la ambil.

Malam tu aku tak buat apa sangat, just pusing-pusing ambik angin, makan. Ha, kalau hangpa nak beli pakaian berenang ke baju elok beli di Pantai Cenang, sana paling murah berbanding tempat lain di Langkawi. Dan malam tu aku tidur ditemani angin sepoi-sepoi bahasa dari pantai yang panas nak mampus.

Esok pagi,yakni hari ni aku bangun dengan perasaan bergumbira sebab nak pergi island hopping. Semalam ejen tu pesan tunggu depan chalet dalam pukul9 sebab nanti akan ada van datang ambil dan untuk pemandu van tu kenal aku, dia bagi sticker untuk dilekatkan pada diri kita. Aku dapat sticker ungu.

Jadi ini tips untuk siapa yang pergi island hopping di Langkawi.
Pertama kalau boleh jangan ambil sesi ke2 iaitu jam 2petang hingga 5petang.
Kedua, makan sebelum hangpa pergi.
Ketiga, bawak makanan kalau hangpa cepat lapaq dan air masak tu penting. Sebab kat sana makanan mahal ya amat.
Keempat, sorok makanan sebab kat pulau hangpa singgah banyak monyet pencuri makanan.
Kelima, jangan bawak barang yang mudah rosak apabila basah sebab dalam bot pun hangpa akan basah.
Keenam, tak payah naik bot kayuh ke tak kayuh kat tasik dayang bunting, tak payah simpan barang dalam locker. trust me, sangat tak berbaloi kalau hangpa buat jugak.

Balik dari island hopping aku kena cari chalet baru kat Kuah sebab aku cadang menginap di Kuah. Sebelum tu aku pergi round Langkawi dulu, mula-mula aku pergi beras terbakar. Kat sini digalakkan datang jika hangpa berminat untuk dapatkan minyak gamat, kain batik dan kain pelikat. Sini paling murah.

Lepas tu aku pergi kereta kabel dengan air terjun apa tah nama. Kat kereta kabel bawah ada taman arnab. Kesian aku tengok arnab tak terjaga. Apakejadah dapat untung tapi arnab diabaikan, aku harap mereka yang seksa haiwan akan diseksa juga. kakakaka.

Dan lepas tu aku ke Kuah, jumpa satu chalet murah dan power. Rm60 je semalam, ada ekon, katil double, hot shower. Aku memang rekemen gila chalet ni tapi lupa nama.

Dan aku teruskan aktiviti 'kaum ibu' petang tu. Ke Haji Ismail Group untuk beli coklat dan Nusa Mahsuri beli pinggan mangkuk. Malam tu aku pergi pasar malam dan uptown di pekan Kuah.

Esok pagi aku naik bot kedua awal dari Langkawi ke Kuala Kedah sebab aku akan backpacker di Penang pulak.. heeeeeeee