Jangan tunding jari pada orang lain kalau kau tak mampu nak faham rutin dan sistem dunia sekarang. Kadang-kadang kita kena berubah untuk perkara yang kita rasa tak mampu untuk ubah.

#occupy Bandar MelakaFrom #OccupyDataran, comes #OccupyPenang #OccupyKB #OccupyJB #OccupySeremban #OccupyKuching #OccupyKotaKinabalu and #OccupyShahAlam.

Now its time for Bandar Hilir Melaka to join the Global #Occupy Movement!
For the first time in Melaka, from 8.30pm, this Saturday night, come down to Dataran Pahlawan and join us in #OccupyBandarMelaka!

Aturcara:

6:00pm
Makan-makan berasaskan potluck dan santai sambil berbual, tengok pelancong cantik dan main permainan rakyat seperti galah panjang, baling selipar atau sebagainya. Sila bawa makanan awak sendiri dan saling berkongsi sesama yang lain. Pada sesiapa yang mempunyai peralatan muzik seperti gitar boleh lah dibawa bersama untuk menghiburkan hadirin.

9:00pm Bandar Melaka 1st People's Assembly
Datang dan mengambil bahagian dalam Dataran Melaka People's Assembly, sebuah platform terbuka, berasaskan kesaksamaan dan demokrasi bagi orang ramai untuk berkongsi idea, menyatakan masalah, meneroka alternatif, mencadangkan penyelesaian dan membuat keputusan ke atas mana-mana isu-isu yang secara kolektif dan konsensus dalam membuat keputusan dan menggunakan proses penyertaan demokrasi secara langsung.

11:00pm
Kadang-kadang hidup ni perlukan perkara yang ringan untuk mengimbangi perkara yang berat. Jadi, selepas People's Assembly, kongsikan bakat persembahan seni awak kepada yang hadir secara langsung atau tidak langsung. Lantangkan suara awak dengan puisi yang awak ada, nyanyikan kami dengan lagu-lagu yang awak tahu dan sama-sama memeriahkan #OccupyBandarMelaka.

01:00am Sekolah Demokrasi Rakyat
Hadirkan diri ke Sekolah Demokrasi Rakyat untuk belajar perkara yang awak tak tahu, untuk imbas kembali perkara yang awak sudah tahu, dan untuk memahami perkara yang awak akan tahu. Atau mungkin, perkara yang awak ingat awak tahu tetapi tidak. Datang, penuhkan #OccupyBandarMelaka dan belajar tentang - apa itu DEMOKRASI.

Yang terisi itu lebih bermakna dari yang kosong, kan? Jadi, bawa sebarang alat musik untuk kita saling memeriahkan #OccupyBandarMelaka, bahan bacaan yang boleh dikongsi, sebarang alat permainan dan jangan lupa untuk bawa makanan dan barang-barang keperluan awak sendiri seperti baju, kain, tikar, dan beg tidur.

Jemput kawan-kawan awak tidak kira dari mana pun mereka. Esoknya, adalah hari Ahad malah hari Isnin juga adalah cuti sempena menyambut Maal Hijrah. Jadi, awak tak perlu risau tentang masa untuk melakukan sebarang perkerjaan atau pembelajaran.

* Acara ini merupakan aktiviti yang bukan-partisan dan tidak bergabung dengan mana-mana NGO atau parti politik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan