Jangan tunding jari pada orang lain kalau kau tak mampu nak faham rutin dan sistem dunia sekarang. Kadang-kadang kita kena berubah untuk perkara yang kita rasa tak mampu untuk ubah.

Tabarruj


hngpa paham x apa itu tabarruj?hari ni aku nk kngsi dgn hngpa sume apa itu tabarruj..terutama kpd kaum hawa di luar sane..
Tabarruj adalah perbuatan berhias atau berpakaian secara berlebih-lebihan bagi seseorang wanita sehingga menarik perhatian ramai, tetapi tanpa membuka bahagian–bahagian sulit (aurat).  Ini dibatasi dengan tanpa membuka bahagian-bahagian sulit (aurat) kerana Tabarruj dengan memperlihatkan aurat adalah dilarang tanpa mengambil kira samada seseorang wanita itu menarik perhatian ataupun tidak..

jadi maksud die..tabarruj ni,korg xbkak aurat tapi korg mengenekan hiasan scre brlbhan shngge mampu menarik perhatian lelaki,korg bersolek ataupun melakukan sesuatu shngge menarik perhatian lelaki wlupun kamu tidak mendedahkan aurat kamu..
sbg cntoh:fesyen terkini..tutup aurat..tapi lihat sje di bhgn pinggul,dade..ketat!seksi!seksa!benar kata ustaz ku,sbgai seorg lelaki dunia kini smkin smpit..tpkse jge pndgn drp melihat 'tayangan percuma'..yang menutup aurat atau tidak tetap sje rmai yg menarik perhatian!

tabarruj juge merupekan slh satu sifat org jahiliyah!

kunk aku ckp ni saje korg ckp aku tipu..xpe la..terserah kt korg nk bace atau x..tp aku dh kongsi ape yang aku tahu..

Maka dengarlah wahai wanita-wanita Islam semua, segala suruhan Allah swt andainya anda semua beriman denganNya, Allah ada berberfirman :

“Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. ”

( QS An Nur : 31)

Firman Allah Taala:
"Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, supaya mereka mengenakan jilbab ke seluruh badannya, yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal; kerana itu mereka tidak diganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Al-Ahzab: 59)
 

skunk ni pmpuan bsing..depa p klua ade org kaco,ade org ngorat,ade org raba..mrh..tw marah.!tp korg tw x ape yg korg kene adlh berpunce drp sifat korg sndri..aku sndri kadang xphm..mane pngrtian aurat ni bg dorg..'bertudung pkai baju lgn pndek?' 'memakai baju yang menampakkan susuk tubuh?'..
wei..korg tw x..la ni dlm dunia rmai org jahat tw?lelaki yg terliur kt korg ps2 xle kawal nfsu p rogol korg..cne?spe salah??

tidak salah bagi korg untuk nampak cantik..krn sume org suke pd keindahan,kecantikan..tp kite sbgai org islam ade batas dlm berpakaian..peraturan bukn mnghukum kite,tp mnjge kite..
sekian..=)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan