Jangan tunding jari pada orang lain kalau kau tak mampu nak faham rutin dan sistem dunia sekarang. Kadang-kadang kita kena berubah untuk perkara yang kita rasa tak mampu untuk ubah.

SkeMa seKulaR!

Aku pn xtw npe tjuk entry aku kali ni skema..huhu..papepn bace je la..hehe..aku da bpe bulan dh xblik ipoh,wndu bgt kt ipoh..wndu yaamat sgtt..jasad aku kt mlake tp jiwe aku kt sne..npe eyh?ade org suke dok juh drp fmly..g stdy..aku suke gk stgh2 bnd kt sni..aku ske kadet bmba..huhu..bbrp kwn2 laki aku..aku da pnh skola kt 3buah ngri dn pnh dok 5ngri..luar bndar,tgah bndar sume aku da rase..kt kg aku blaja brnang,mndy sngai,maen guli,gasing,msuk utan cri biji gtah…besh giler..kt bndar aku blaja drssup,hangout,tgk wayang,jamming,lepak smpai tga pagi..hehe..jaat eh aku?xpe..aku lpak pn xd wt bnd bukn2…!tp sjak aku msuk kbm ni aku rase byk sgt bnd xckup asek ssmpurna je ase hdpku ni..ye..aku tw..aku xdpt kwn2 skple ngn aku mgkn sb sni selatan,lgpun kt sni majoriti student org johor,Melaka & n9..
Aku mmbsar kt kwsn utara n pntai timur y lbh kurg same dn skrg kt selatan,bg aku budaya kt dua kwsn ni sgt2 brbeza,bgiku la..bg org lain aku xtw la kn?tp tah la..msuk u wt hdp aku sesak,srbut..knpe?sb aku rase dak2 kt u skema..skema?erm…mybe ad la stgh..tp xsume..tah la bosn giler..bile la nk dpt kwn y satu kpale dgn aku?mmg la org ckp xknl tp xcinta..tp aku tw aku xkn cintakan dorg..hahahaha..!kunk ade org mrah aku stgi..hehe
Pelek2!kwn2 aku kt ipoh,jnz giler2 y jnz gurau2 pn bleh je dpt 4flat,jd best student..rmai lg..n byk dorg dak sains,relax sudaa..tp skunk kt sni skt jiwe btlla..bile aku dok lam kls aku tpkse jd budk skema y amat..yaAllah rimasnye..yela..bile aku grau2,wt lawak skit or wtpape y sbgainye yg slalu aku wt kt ipoh ade la sore2 sumbang y sound aku..huhu..sabo je la..!haha..aku pn xtw pe motif aku karang citer ni..!dimudahkan citer la..aku xslse sgt2 dgn kdaan cmni,aku tpkse keraskn dri aku jd dak skema kt sini,sb 2 pale otak aku asek pk blik ipoh bile ,bile nk blik ipoh! gpun kt sni rmai drp mereka bersifat sekular,terlalu mngutamakn dunia..bila aku berbicara tentang sejarah islam,wahabi,freemason,dajjal,sunni&syiah,yahudi dn revolusi yg berlaku di negara islam sama seperti aku berbicara dgn tembok kaca yang memantul blik ke arah aku..!
Ad stgh drp dowg y pnh tye aku knp ko mnt sgt bnd cmni ‘buang mase’ je la…yee…pasti bnd itu buang mase jika aku seorang sekular spt kamu ‘sahabat’,lg satu ade peristiwa di dalam kls apabila aku mngluarkan satu idea iaitu‘kempen tutp aurat’,aku dipandang sinis,dikeji,dicerca,dilabelkan aku sbg pelajar yg nakal kerana mngluarkn idea spt itu,ouh shbt sifat sekular mu trlalu ketara..di ipoh apabila aku dn shbt aku lepak shngga tgah pagi,prkra bgnilah  yang menjadi diskusi kami,bgaimana kiteorg bleh sdarkan shbt kte yang telah jauh mnympang mngkut yahudi yang semakin berjaya mengawal dunia ini.!
Shbt aku tidak kisah jika skema kamu lbh ke arah ‘zuhud’ dn bukn ‘sekular’..tlg ya shbt..aku rimas dikonkong bnd2 kduniaan!
Terima kasih kerana sudi membaca luahan hati saya!=)

2 ulasan:

  1. ok...kenape aku rase aku cam same je dengan kau.hahaha,tapi seriusly, memang aku suke ambil tau pasal bende-bende yang kau sebut kata atas tu "...sejarah islam,wahabi,freemason,dajjal,sunni&syiah,yahudi dn revolusi yg berlaku di negara islam..." dll
    tapi memang susah kalau nak bawak masuk bende ni dalam perbincangan dengan member-member kat sini.

    ade la sekali tu bukak topik pasal asal melayu disebabkan seorang uncle yang datang dari india dan setakat pemastautin je kat sini.uncle ni boleh kata 'melayu ni pon pendatang je kat malaysia ni...bla...bla..bla...'.memang panas la kan telinge aku dengar.barbalik pada perbincangan aku ngan member kat sini , memang aku sorang je la yang yek-yek bercerita pong-pang2.member ni takat kuar 2-3 perkataan dan muke memang serius xberminat.(tapi aku ni ade perasaan lak an nak faham...hahaha)
    teringat time form3 , bukak topik pasal Brunai.macam terpukau sejenak...bila tersedar gelak-gelak bangga sambil kompius camne leh bukak topik yang memang extream tu.kahkahkah...
    bab member dulu2 dengan member sekarang...memang jaoh beze perangai deorang...dan ikut pengalaman aku,memang pemikiran budak sains dan sastera ni laen sikit...dulu kat sekolah,aku dak sains.member2 sume otak boleh layan.bile time matrix n Uni,memang susah nak jumpe yang sekepala.lebih-lebih lagi kebanyakannya memang ambil sastera iktisas mase sekolah dulu-dulu.dan memang tak dinafikan pemikiran dyorang ni agak skema dan terbatas(tapi tak semua la).
    untuk kisah dalam kelas 2...agak-agak kau dah tak leh nak tahan suasane kelas kau yang macam 'tanah larangan' tu,kuar je kelas...lepak2 kat aras 4 jap sambil order limau ais sambil tonton Wanita Hari Ini.cukup setengah jam...masuk kelas balik.(jangan risau...aku penah buat)best tak idea aku...hihihi

    BalasPadam
  2. huhu...xpe2..pasni kite leh lak kngsi2 n tkar2 idea..yela..dlm satu kbm ni xkn xd sowg pn y xsame mnt kn?
    hehe...
    aah..mybe btl..dak sstera ni aku ase lg skema drp dak sains..huhu..mybe dorg xdidedahkn tok tw bnd cmni..

    huhu..idea ko?aku klu nk kua kls sori la klu nk msuk blik..haha...xpe2..aku cube ikowt idea ko 2..hehe..

    BalasPadam