Jangan tunding jari pada orang lain kalau kau tak mampu nak faham rutin dan sistem dunia sekarang. Kadang-kadang kita kena berubah untuk perkara yang kita rasa tak mampu untuk ubah.

SUNNI & SYIAH?

ape itu sunni?ape itu syiah?klu korg xtw brmkna korg bukn seseorg y mngmbl berat tentang islam..
sunni atau juga dikenali sbgai ahlus sunnah wa al-jamaah..dalam bhsa arab suniy berti org y mngkuti sunnah..
 Syiah berasal dari bahasa Arab yang artinya pengikut, juga mengandung makna pendukung dan pecinta, juga dapat diartikan kelompok.
Sebagai contoh : Syiah Muhammad artinya pengikut Muhammad atau pecinta Muhammad atau kelompok Muhammad..adakah kalian pnh dga syiah Muhammad..y kte dga skrg hnya syiah Zaidiyah ada aliran Syiah Imamiyah Itsna Asyariah ada aliran Syiah Ismailiyah dll.

di Malaysia ajaran syiah diharamkan sama sekali tetapi bebas diamalkn,Malaysia merupakan negara sunnah tidak seperti Iran yang mempunyai pemimpin spiritual Ayatullah Khamenei dan pemimpin Hizbullah Hassan Nasrallah.

di Bahrain turut berlaku revolusi seperti yang berlaku di Mesir,Libya,Yaman dan Tunisia,tetapi revolusi yg belaku bukan revolusi rkyat yg mentut keadilan drp pmimpin y sekular dan sesat,tetapi revolusi syiah,yg mnyrang pengnut sunni,revolusi di Bahrain bepunca drp puak syiah yang ingin mnjtuhkan puak sunni demi kpntgn mereka sndri.

apepun revolusi dan pertelingkahan antre pihak sunni dan syiah terus mngtungkan pihak zionis yg smkin berjaya mnjtuhkan org islam,ape y aku hrpkan sunni dan syiah dpt bersatu bg menghdpi msuh islam dan bukknye mnjtuhkan sesame sndri.
ape pn same2 kite doakan agar islam bersatu padu bg mnghadapi musuh sekejam zionis dan US.
saya sayangkan ISLAM!=))

disini aku sertakan skit gambr revolusia kt bhrain sb revolusi kt libya,mesir da byk kt paper..hehe..
bersyukur la kite Malaysia tidak pernah dilanda bnd cmni..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan