Jangan tunding jari pada orang lain kalau kau tak mampu nak faham rutin dan sistem dunia sekarang. Kadang-kadang kita kena berubah untuk perkara yang kita rasa tak mampu untuk ubah.

Bangkit dari kegagalan!

gagal?jatuh?
aku pnh jatuh,gagal,sedih..
kcewa..
aku rase korg sume pn ade pnglman perit kn?sume org..

kt sini aku buh vdeo motivasi yang aku rase bagus..
bg korg xtw la..tp papepn ngt..stiap ujian mst ade hkmah,sbar lah wlu ape pn dgaan y mndtg..
ngat...wlupepn jd,kita leh bngkit blik...
tabah!kuat!
gagal sekali xmstnye gagal selamanye!

NARUTO

Zaman mude2..hehe


NARUTO? 
knpe tjuk entry aku kali ni naruto?knpe?knpe?
aku rase hmpir sume org taw naruto 2 ape kn?
btl x?hehe...


NARUTO ni komik n watak katun y slalu main kt tv3,ary jmaat,7pm..budk2 rmai la tgk citer 2...tp bg org y agk dewasa wtpe tgk citer kt c2..dok ulang je,smpai satu episod ulang lg..aisshhh!sape y mnt nk bce komik leh bce kt manga reader,manga volume n byk la lg..nk tw tye je aku..hehe..


dlm byk2 manga aku bce...manga 2 komik...naruto la plg melekat kt aty aku,aku strt bce naruto xd la da lme,xslp aku mse taun 2006 ke 2007 aku strt bce komik 2..mase 2 mbe aku bg pnjam..aku rase best giler..n ketagih lak bace komik naruto..besstt kowt...aku pnjm sume koleksi die..sary 2 lbh 10tjuk aku abiskan,sb ktksuban aku kt naruto..ble kua komik baru aku beli..kmpul duit skola aku bli...tp aku dak skola..mane ade duit..so aku pngruh adik2 lelaki aku sal naruto..n aku bjye..dorg trut mnt naruto same mcm abg die..hehe


sjak drp 2,aku 'tong2' wet ngn adk aku nk blik komik naruto..da pnuh kt umh aku ngn komik naruto..sb komik naruto lmbt sgt,aku cbe tkar pmbcaan aku ke komik len spt 'bleach' 'one piece' smntre nk 2ngu chpter len..tp syg...cinta aku ngn komik len xkekal lame,aku da jth cinta ngn naruto..hehe...aku bce komik laen pn rase xbesh je..huhu...n alhamdulillah lps aku da pndai gne tenet,aku jpe web ssuai tok bce naruto..yiihaaa...
mase 2 umh aku xd laptop lg..brulang la aku kt cc smate2 nk bkak 'you tube' tgk muvie naruto n bce manga dlm tenet..hehe..ble aku ad wet lbh aku bli figure2,dvd,n aksesori naruto...da mcm2 budk aku ney kn?hehe..
Naruto Figures


dalam byk2 watak dlm citer naruto..xtw npe aku mnt ngn warak akatsuki,wlupn dorg 2 watak jahat..tp aku rase dorg 'smart' ade tjuan sndri..y plg pntg dorg cool...hehe..

Akatsuki 1
Akatsuki 2


ney la geng2 akatsuki y jaat 2,tp pape pn aku still mnt dowg..drp 11geng akatsuki due org je y tnggl skunk..'uchiha madara' dn 'zetsu'!y len sume da mati..huhu..
papepn aku mnt gk watak2 baek,,n aku ase naruto aku akn mnt smpai ble2..bia la org nk ckp aku budk kcik ke ape ke..
SAYA ADALAH PEMINAT NARUTO!=p
n aku sarankan kt korg..
jum layan naruto..jum3!
Naruto Shippuden

some chrcter in NARUTO
ni video sal naruto skit..hehe
thx bace entry saya yang berunsur kanak2 ni!=p

MaMa

mnusia y plg istimewa..
plg aku syg!aku cinta!n aku rindu...
mak aku..
aku pnggl mak aku 'ma'..
da bpe lme da xjpe ma...rndu gilerh2!

name mak aku Sharifa Noor Haida Binti Syed Ghazali,asal kuale kangsor,perak..org kati...skunk die la mak aku,die la ayah aku,,die lah sgle2nye untk aku...

die da byk berkurban untk aku..
aku ingt lg mse 1st time aku msuk 'u'..
aku dok kt ipoh,dpt uitm kbm kt melaka..xke jauh 2..aku da la xtw jalan n xd sdre mare kt mlka,mmg ponink eh citer...mak aku skunk ambik alih tugas ayh aku,skunk die y kje sare kami skluarge,dlu aku leh gk bntu die pas stpm aku kje,skunk xle da sb aku smbg blaja...

ok..smbg citer td..
mase aku nk g melaka,agk penink sb xtw mcm mane nk pegi,kt mane n nk g cne,mule2 tok aku ckp nk antar aku..
tp xjd last2 die bg wet tmbg kt aku suro naek bas..huhu..mak aku ckp die xsmpai aty nk aku g sorg2 then die amek cuti n antar aku g melaka..pkul 12.15am aku naik bas drp ipoh ngn mak aku..kul6 aku smpai melaka..aku breakfast dlu dgn mak aku..tp aku nk g dftar xtw cne...pas breakfast aku ngn mak aku g cri teksi mintak die tlg antar g hotel y dkt ngn kbm,rmai gk la aku tye,tp sume xnk tlg..last2 ade gk  sorg pkcik die ckp die leh tlg antar..then die bwk la aku n mak aku,die lalu kt dpn kbm n ltakkan kami kt hotel tokio dgn ngn eye on melaka..rm15 tmbg kami kne.,.bpak mhal..aku cek in hotel 2 tok 3jam je..mndy tok g dftar...tp time nk g kbm aku lupe jln,mak suruh kol tksi tp aku ckp kt mak aku xya la..then mak aku tlg la bwk slh satu beg aku y brt g kbm..ps2 kne ulang alik g kolej,mak aku la y tlg bwk bag..kt kbm 2 aku sdih giler...tgk sume org dtg ngn fmly,siap adk bradik..ade y dtg naek keter mewah,ader y keter bese je..tp aku dtg ngn mak aku dgn usung beg aku y berat giler 2!

pas setel sume..aku g kolej,mak aku tlg g bli2 brg kt aku..mak aku ulang alik cri brg..naek tksi..then antr kt aku,mak aku bli bntal,baldi.mcm2 la lg...ps2 mak aku g mc nk blik..kul9mlm aku tumpg mbe aku g mc g jpe mak aku sblm die blik..aku tgk muke die lth,dgn sok lg die nk msuk keje pkul 7pg..tp die snyum tgk aku,die tw ank die dh bjye..aku g kt mak aku,aku plok aku cium puas2 mak aku...aku tw pasni lame aku xjpe die,n 2 la 1st time aku jauh dgn mak aku dlm jngke mase y lame..

papepn die da byk brkorban kt aku,die da gnti tugas ayah aku yg kembali ke rahmatullah,mak aku xpnh hdp sng drp kcil smpai la skunk..tp 'along janji ma along akan wt y tbaek tok bhgiakan ma,along akan jd mnusia yg baek dn bktikan kt sume org y pndg rendah kt kite yg ma da bsarkan along dgn smpurna'..=')
Ma

 bukn sng nk bsarkn ank2 tnpe suami d sisi,lbh2 lg mase ank kcil2 lg,aku tw mak aku da byk sgt korbankan mase,duit,n sume tok ank2 die..i will do the best for my mom!=)

AUKU



apekah korg taw ape itu AUKU?
tw?x?tw?x?
hehe..
sbgai sorg plajar yg brgelar mahasiswa korg kne taw ape itu AUKU..k?
AUKU ialah Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971..pham blom?


AUKU sbnr ialah sjnis undang2 y digubal khas kpd siswa2 dn siswi dlm Malaysia ni,klu korg polis ke,bomba ke knpom korg xterikat lnsg dgn AUKU ni mase mule wt org ckp  to provide for the establishment, maintenance and administration of University and University Colleges and for other matters connected there with!


tapi bg pndpt aku n kbykn siswa laen,i think AUKU mngongkong kebebasan pelajar..sape y suke dikongkong hah??


salah satu ciri pemimpin mst good in politic or pmimpin 2 nanti kne pijak ngn org bawah,AUKU slalu mngkong kebasan pelajar aktif dalam politik,kesatuan kerja dan penggabungan di antara badan2 pelajar..klu la aku trus knkong kte,bkal pmimpin Malaysia mst dtg akn drp golongan y buta politik..aku ingt lagi kata PM britain "dalam berperang kite boleh bunuh skali tp dlm politik kte boleh bunuh berikali'..kt sni kte leh tgk dah betape pntgnye politik,tp skunk pljar punye style..'aku xmnt ah politik2 ni' 'aku xmek port'..


tlg la...tlg laa....buang pemikiran mcm 2..kte pn da lame ngundi,aku mgkn xsmpt PRU 2011 ni,tp skli lg pnye Insyaallah smpt!
politik ni akn tntukan mase dpn kite,mase dpn bangse,agame..mane tnggjwb kte sbg rkyat?
klu korg lnsg xmek port psal politik mcm mane korg nk undi?klo korg undi calon y salah..xke korg dh bdose?same2 mnghncurkan negara..
so tok kwn2 aku sume..


open ur mind,ur eyes..n think..politics is not only a game play by our leader n minister but also libatkan our future!
pk pk kan lah ye..





nukilan-meor! 

ape itu PEACE?

peace
knl x anda dgm lmbg ni?tipu la kn klu xknl?ni asal posing je 'peace' asal posing je 'peace'..siape yang makan garam lebih,die kne drg tnggi..hehe..
korg sibuk dok peace sne peace sni korg tw x ape y korg wt 2..akuda ckup mluat tgk org ambik gmbr dok angkt peace,mmg la korg xtw,tp atleast kte nk wt pape kte siasat n kaji dlu,bukn ikut org..klu kte asyik ikut..ble nk maju kawan??
ni biar aku gtw ape ite PEACE.



Simbol PEACE pada 2 jari tangan dan 4 palang dalam 1 bulatan merupakan simbol syaitan yang diamalkan semasa upacara keagamaan Yahudi. Simbol ini telah digunakan oleh Yasser Arafat (Bekas Presiden Palestin), George W. Bush (Bekas Presiden Amerika) dan Barrack Obama (Presiden Amerika).

Lambang kedamaian pada tangan sebenarnya simbol gerakan Illuminati (pertubuhan Yahudi). Tanda “V” mempunyai pelbagai sejarah. V (tanda tangan) adalah tanda huruf Roman yang bermaksud nombor 5 dan Adam Weishaupt menggunakan simbol ini dalam gerakan rahsianya iaitu Illuminati. Ahli-ahli Illuminati akan menggunakan simbol ini sebagai tanda “Law of Fives” (Hukum Lima).

 

Di dalam tulisan Yahudi, huruf V (Van) bermaksud ‘Nail’ (Kuku). The Nail adalah salah satu tanda rahsia Syaitan yang digunakan dalam upacara penyembahan berhala. Syaitan ingin membiarkan kita tahu bahawa itu adalah tanda kegemarannya. Anton Lavey, pengasas Church of Satan (Gereja Syaitan), menggunakan simbol PEACE sebagai latar belakang mimbar upacara penyembahannya. Salah seorang penyelidik menegaskan, simbol PEACE adalah dari simbol kumpulan Yahudi yang anti Kristian (antiChrist). Mereka mengambil salib kristian dan mematahkannnya ke atas dan menerbalikkannya ke bawah. Tanda 3 palang yang menghala ke bawah membawa maksud ; Past (Palang kanan), Present (Palang tengah) dan Future (Palang kiri).

loghat PERAK 1

sape org perak?teman2!ye..saya yang bernama Meor Muhammad Zulfadli dilahirkan di Hospital Besar Ipoh,Perak skunk lbh dikenali dgn name Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh Perak.
ape motif teman tye?teman pn xtw..hehe..jom tgk video ni..

pekat giler loghat die?trgn jugak aku nk blajo..tp xpndei2..papepn credit to Mamat Khalid sb wt cte 'Hantu Kak Limah Balik Rumah'..rmai kwn2 aku kt sni(melaka) trgn blajo ckp perok..ate blajo le...hehe...moh kite blajo..moh2..
ate=penyedap ayat/abis tu
awok,teman=saya
megholoh=tidur
tumpor=mati
bojot=basah
gebor=selimut
ngobak=menangis
nyongket=suka merayau
guling-pering=berhempas pulas
kelemayor=air mata berlinang
yor-ngat=air panas(kopi,milo)
goyor=binaan tak kukuh@badan terhuyung=hayang

ni yang sempat teman karang,nt teman smbg lg..papepn..trimelah lirik lagu untuk korg,nynyian asal RATU:TEMAN TAPI MESRA versi perok!
Keme ader kawan
Kawan keme gemo bebeno
maner keme pegi dia pasti nyendoi.
Kawan keme nie cukup hensom
pandai bebeno pulak tu,
ater gemo betui dia bertandang
nolong keme

sekarang keme udah penin
bila dia kabo dia syok kat keme
dia labun nak buat
keme nie gilprend dia.

cukup ler setakat
berseloghor dengan keme
jangan ler berlabun yang bukan2
tak terhingin keme kat mike tu..
kita berteman udahler
berteman tapi bukan bebeno.
keme suka bebeno kawan jer dengan mike
sebab keme dah ada boyprend lain
kita berteman jer udah lerr...
kita berteman ok!
berteman jer bukan nyer bebeno...

homesick!

rindu..saya rindu....
rindu..............
rindu kt rumah saya kt tanjong rambutan,ipoh,perak..
saya rindu rumah,rindu mak saya,rindu adik2 saya,rindu kwn2 saya,rndu kucing saya,rindu sgla2nye kt ipoh..
ble la nk blik ble la nk abeh final?huk3..xsbr nk blik..dh lme xblik rumah..kn best klu saya dpt blaja blkg umah sya je..hehe..
RINDU!!!!!

SUNNI & SYIAH?

ape itu sunni?ape itu syiah?klu korg xtw brmkna korg bukn seseorg y mngmbl berat tentang islam..
sunni atau juga dikenali sbgai ahlus sunnah wa al-jamaah..dalam bhsa arab suniy berti org y mngkuti sunnah..
 Syiah berasal dari bahasa Arab yang artinya pengikut, juga mengandung makna pendukung dan pecinta, juga dapat diartikan kelompok.
Sebagai contoh : Syiah Muhammad artinya pengikut Muhammad atau pecinta Muhammad atau kelompok Muhammad..adakah kalian pnh dga syiah Muhammad..y kte dga skrg hnya syiah Zaidiyah ada aliran Syiah Imamiyah Itsna Asyariah ada aliran Syiah Ismailiyah dll.

di Malaysia ajaran syiah diharamkan sama sekali tetapi bebas diamalkn,Malaysia merupakan negara sunnah tidak seperti Iran yang mempunyai pemimpin spiritual Ayatullah Khamenei dan pemimpin Hizbullah Hassan Nasrallah.

di Bahrain turut berlaku revolusi seperti yang berlaku di Mesir,Libya,Yaman dan Tunisia,tetapi revolusi yg belaku bukan revolusi rkyat yg mentut keadilan drp pmimpin y sekular dan sesat,tetapi revolusi syiah,yg mnyrang pengnut sunni,revolusi di Bahrain bepunca drp puak syiah yang ingin mnjtuhkan puak sunni demi kpntgn mereka sndri.

apepun revolusi dan pertelingkahan antre pihak sunni dan syiah terus mngtungkan pihak zionis yg smkin berjaya mnjtuhkan org islam,ape y aku hrpkan sunni dan syiah dpt bersatu bg menghdpi msuh islam dan bukknye mnjtuhkan sesame sndri.
ape pn same2 kite doakan agar islam bersatu padu bg mnghadapi musuh sekejam zionis dan US.
saya sayangkan ISLAM!=))

disini aku sertakan skit gambr revolusia kt bhrain sb revolusi kt libya,mesir da byk kt paper..hehe..








bersyukur la kite Malaysia tidak pernah dilanda bnd cmni..

asal usul name MEOR?

kenapa name saya MEOR?bukn ali ke,yahya,harun,syuib ke?
kenape?why?why?
tell me why???
aku pn  bangge dpt name ni,klu aku kt perak aku xkesah name aku meor..sb meor ni name kbiasaan org kt sne,xd org nk kisah..same ngn org len..


aku nk cite ckit pnglman aku..aku dlu pnah dok klntan,besa la..arwah ayah aku polis,koje merantau je..mase ney la aku agk skt hati krn dilahirkn dgn name MEOR..grrr...!mbe aku slalu ejek aku..pnggl aku kucing la,meor mano?meor kucing..ps2 asal jpe aku je wt bunyi kucing..'miow 'miow'...grrr..berasap je hati beb!klu aku d kdah,penang n negeri len slen perak pn kne bnd y same..even aku kt u ni..kwn2 aku dok ejek aku lg..
lantak la..
aku xkisah..janji name aku femes n sng ingt..hehe..
'sayalah MEOR'..tredemark aku mse perkemahan kdet bomba semester 2,sesi disember2010..hehe..


ble aku tye mak aku..'mama,knpe nme along MEOR?bukn aaron ajis?dan mak aku akn bg jwpn..sb kamu hensem 2 la name kamu meor..hahahaha..
xla..mak aku akn jwb cmni..'name mama kn sharifah,name tok kamu syed..sepatotnye klu ank prmpuan name sharifah kne kawen dgn org dgn name syed,baru kuat silaturahim 2..tp ma kwen dgn abh kamu org bese sb 2 ma kne ltak name kamu meor'..
aku pn agk terpinga2 lg..
xpe2..aku cri lg ape sb n munasabab..n ni jwpn plg byk aku jumpe..


Kalo nak di ikutkan cerita dulu..asal usul Meor ni dtg dri keluarga Syed & Syarifah @ Siti (puan)..yang jdi Meor tu sbb ank perempuan Syed & Syarifah tadi berkahwin dgn org kebanyakkan….supaya tidak nanti terputus sillatulrahim hubungan keluarga, tu yg jdi cubit peha kanan peha kiri pun terasa..manakala yang jdi Mazatul (anak perempuan) atau Puteri (ank perempuan) atau Megat (anak lelaki)… bila bapak nama Meor ni berkahwin pulak dgn org kebanyakkan…

Syed (tuan) ni pulak dtgnya dr Arab ada yg cakap dtg dri Tanah Arab berdagang ke Perak lalu terus menetap disini bersama keluarga..ada yg ckap dtg dri Acheh dtg sebagai guru agama bersama keluarga menyebarkan Islam di Perak..yang ketiga ada yang cakap atas jemputan Sultan Perak ketika sama2 membuka Perak dtg dri Kampar (Pulau Sumatera) bersama keluarga dan berkahwin dgn waris sultan pun ada..masa tu istana sultan Perak yg pertama ada di Tanah Abang (Parit) Daerah Bota (Brahman)..

Keluarga Syed ni pun ada sejarahnya ada pendapat mengatakan mereka ni dari waris keturunan nabi yg dtg dri keluarga Hassan & Hussin, mereka ni dtg ke tanah melayu apabila berlaku perbalahan puak di tanah arab ketika itu, mereka menyelamatkan diri dri puak bertelagah spt Syiah, Muawiah dll dari dibunuh…”walau apa pun pendapatnya itu dari cerita org dulu2 yg di sampaikan berturun-turun macam tok hari ni bercerite pada kome semua…ada yag ditulis ada yg dtg dri sumber lisan…”



org ckp name mazatul,puteri n megat ade kne mngne ngn aku gk..,.mksd die ktrnan syed gk..
xpe la..nt la aku wt research lg..hehe